Sources er en informationsportal for journalister, freelance skribenter, redaktører, forfattere og forskere som isÆr fokuserer pÅ menneskelige kilder: eksperter og talsmÆnd som er parate til at svare pÅ journalisters spørgsmÅl eller som er disponible til live interviews.
Sources websted www.sources.com er opbygget omkring et kontrolleret indeks med mere end 20,000 emner. Dette emneindeks understøttes af et ‘Intelligent’ søgesystem, som hjÆlper journalister med at fokusere deres søgninger ved at foreslÅ yderligere emner relateret til et søgeord. For eksempel en søgning pÅ “cancer” vil foreslÅ ord som “kemoterapi”, “melanom”, “onkologi”, “strÅlebehandling”, “tobakssygdomme” og “tumor”, samt temaer der indeholder ordet “cancer”.
Hvert emne henviser med links til eksperter og talspersoner med profiler beskrivende deres ekspertise og deres tilgang til temaet samt deres telefonnumre og andre kontaktoplysninger. Sources indeholder indeks over universiteter og forskningsinstitutter, non-profit organisationer og ikke statslige organisationer, regeringer og offentlige myndigheder, virksomheder og enkeltpersoner herunder akademikere, offentlige talere og konsulenter.
Emneindeks og søge menuer er ved at blive oversat til fransk, spansk og tysk, for at Sources kan blive en mere international ressource.
Sources, baseret i Canada, blev grundlagt i 1977 som et trykt bibliotek for journalister, redaktører og producere. Den blev først publiceret som et tillÆg til magasinet Content, et indflydelsesrigt og kontroversielt magasin for journalistik kritik. Content, grundlagt af Dick MacDonald i 1970 og publiceret af Barrie Zwicker efter MacDonald’s død i 1974, tog ofte journalister i, at henvise til den samme smalle vifte af kilder, der reprÆsenterer de samme traditionelle synspunkter i deres historier. Zwicker og MacDonald hÆvdede i Content og i deres bog “The News: Inside the Canadian Media” [1], at der var en “frygtelig ensartethed” i mediernes dÆkning af mange vigtige emner, og en udelukkelse af andre potentielt vÆrdifulde perspektiver og kilder til information.
Zwicker bestemte sig for, at gøre noget ved problemet, og i sommeren 1977 publicerede Content sit første emneindeks kaldet Sources. Sat op som “Et Kontakt indeks for Redaktører og Journalister i Canada”, oplistede Sources “informationsmedarbejdere, public relation ansatte, personer i medie og offentlig anliggender og andre kontakter for grupper, foreninger, forbund, fagforeninger, selskaber, institutioner, fonde, industrier, aktieselskaber og føderale, provinsielle og kommunale ministerier, departementer, agenturer og bestyrelser.” [2]
For at forklare det rationelle bag Sources, sagde Zwicker at, “det er en klichÉ at alle historier har to sider. En usand klichÉ. De fleste har flere. Journalistens udfordring er at grave alle sider frem. Det kan Sources hjÆlpe med.”[3] Zwicker sÅ, fra begyndelsen af, Sources som bÅde en offentlig service samt et redskab for journalister. Han sagde, at Sources bør “bidrage til at fremme et retfÆrdigt oplysningssystem. Kommunikations ressourcer svarer til andre basale behov – f.eks. husly, mad og sundhedspleje. Alle bør have rimelig adgang til alle.”[4] Derfor, sagde han, “forsøger vi at yde en virkelig forskel: kontakt til mennesker i organisationer, store som smÅ, profit og non-profit, fra lav teknologisk til høj teknologisk, fra veletablerede til nystartede.”[5]
Zwicker fortalte brugere, at “indenfor Sources vil du finde bÅde traditionel og alternativ information. Nogle vil sige, at alternativ er, at hÆlde meget til en side, at det ikke helt holder, eller at det er mere eller mindre genbrugsagtigt. Her pÅ Sources bliver ordet ‘alternativ’ betragtet anderledes. Her betragtes det som autentisk og hÅndgribeligt ogsÅ selv om det er mindre tilgÆngeligt. Overraskelserne, de skurrende bemÆrkninger, glimtene af indsigt, de ‘mÆrkelige veje’, visdommens perler, de couer skrigene, avant garden, morgendagens nyheder, profetierne, det ufiltrerede, det spÆndende, det anderledes behandlede, det mindevÆrdige, det excentriske, det udtÆnkte, det unÆvnelige i høflige selskaber, det oprørende, det ucensurerede ... dette er hvad ‘alternativ’ medie tilbyder. SÅ vidt vi kan, vil vi medtage det alternative i Sources. Sources filosofi er rent ud sagt oplysningsdemokrati muliggjort af brugervenlig teknologi. ForudsÆtningen er, at en betydelig del canadiere ønsker at bruge og drage nytte af en sÅdan informationsressource. Og at disse canadiere ønsker at udvide deres søgen efter løsninger og uddybe deres forstÅelse snarer end messe konventionel visdom (ligegyldig hvor godt opreklameret) til hinanden.”[6]
I løbet af fÅ År var Sources blevet sÅ stor, at den ikke lÆngere kunne vÆre i Content (den trykte udgave voksede op til mere end 500 sider) og i 1981 overgik den til selvstÆndig publikation. Content bukkede med tiden selv under, men Zwicker fortsatte med at hellige en vÆsentlig del af Sources til dÆkning af emner af journalistisk interesse rangerende fra praktiske emner sÅsom grammatik, stil, tjek af kendsgerninger, foto journalisme, ophavsret, freelance honorarer og selvudgivelse, til at skildre artikler om journalismens og mediets tilstand til boganmeldelser. I begyndelsen af 1990’erne begyndte Sources at udgive artikler om online research, isÆr den faste artikel ‘Dean’s Digital World’[7] af IT ekspert Dean Tudor.
Sources gik pÅ nettet i 1995, og har siden da ekspanderet sin online portal. Den fortsÆtter med at publicere en trykt udgave af indekset primÆrt til gavn for freelancere, som bruger den som en kilde til ideer og historier. Men primÆrt er den en webbaseret ressource.
Sources websted indeholder ogsÅ, dog ikke i selve Sources indekset, et sÆrskilt regeringsindeks, Parliamentary Names & Numbers (Parlamentariske Navne og Numre), et medieindeks, Media Names & Numbers (Medie Navne og Numre) og The Sources HotLink (www.hotlink.ca), som indeholder artikler om medie relationer og public relations. PÅ dette websted findes ogsÅ Fame and Fortune, et indeks af priser, prÆmier og stipendier til rÅdighed for forfattere og journalister, og en portal knyttet til online arkivet pÅ Connexions Information Sharing Services, et bibliotek med dokumenter relateret til alternativer og social retfÆrdighed.
Webstedet rummer ogsÅ Sources Select Resources,[8] et stort bibliotek af artikler og anmeldelser omkring journalistik og medier over en periode pÅ mere end 30 År.
Mens en stor del af det redaktionelle indhold er fokuseret pÅ skrivning, redigering og forskning, har Sources regelmÆssigt ogsÅ udgivet artikler, som har skabt en del polemik om emner som censur og medie partiskhed. En Kampagne ført af Zwicker og andre udfordrede etikken af journalister, som accepterer gratis gaver fra de mennesker, som de forventes at skrive om. Denne kampagne førte endeligt til, at ledende canadiske redaktører indbyrdes aftalte, at deres aviser ikke ville modtage gratis billetter fra rejsebureauer, feriesteder og hoteller.
En rÆkke artikler af Zwicker, “War, Peace, and the Media”[9] (senere indsamlet og trykt som en pjece) fremkaldte en furore hos lÆserne pga. sin kritik af, hvordan medierne dÆkker USA’s udenrigspolitik. Og da Zwicker satte dem i en udgiver-brevkasse i det efterfølgende nummer, vakte det “reaktion fra stor ros til vred fordømmelse.” Avisen Toronto Sun afsatte 3 historier i serien. Klummisten Claire Hoy var “harmdirrende“, redaktør Peter Worthington følte sig “rasende” og en ledende artikel fordømte Zwicker.
Andre kontroversielle artikler som f.eks. den af Wendy Cukier om public relations’ kamp vedrørende den foreslÅede vÅbenkontrol lovgivning, som førte til vrede i vÅbenlobbyen.[10] Ulli Diemer, som efterfulgte Zwicker som udgiver i 1999, blev angrebet af Fraser Institute for sin artikel “Ten Health Care Myths: Understanding Canada’s Medicare Debate”, hvori han hÆvdede at modstanderne af offentlig sundhedspleje udbredte forkerte oplysninger til det formÅl at vildlede og skrÆmme befolkningen.[11]
I overensstemmelse med sit mandat om at fremme en bred vifte af synspunkter i medierne, har Sources, i tidens løb, tilføjet ekstra ressourcer til at hjÆlpe organisationer og enkeltpersoner i at blive hørt. Disse omfatter en kalender over begivenheder, der er Åbne for medier [12], og en pressemeddelelses tjeneste, som Sources medlemmer kan bruge til at distribuere deres udtalelser og kommunikÉ via online opslag og RSS. Disse udgivelser er ogsÅ emneindekseret og integreret i det samlede søgesystem pÅ Sources websted.